Poll: Нов дизајн на веб страната?
Како ви се допаѓа новиот дизајн?

Старосна пензија

Големина на фонт: Decrease font Enlarge font

Право на старосна пензија осигуреникот стекнува кога ќе наполни 64 години живот маж односно 62 години живот жена и најмалку 15 години пензиски стаж.

Овие услови треба да бидат кумулативно односно истовремено  исполнети.Старосната пензија се утврдува  од месечниот просек на платите што осигуреникот  ги остварил за време на вкупното траење на осигурување а најрано од 01.01.1970 година заклучно со последната година која и претходи на годината на остварувањето на правото.Во пензиската основа не се засметуваат платите што осигуреникот ке ги оствари во годината во која го остварува правото.Старосната пензија се утврдува од пензискта основа во проценти определени зависно од должината на пензискиот стаж.

Пензиски стаж

П р о ц е н т и

МажЖена
15 години3540
15 години и 6 месеци35,941,3
16 години

36,8

42,6
16 години и 6 месеци37,743,9
17 години38,645,2
17 години и 6 месеци39,546,5
18 години 40,447,8
18 години и 6 месеци41,349,1
19 години42,250,4
19 години и 6 месеци43,151,7
20 години 44,053,0
20 години и 6 месеци44,953,9
21 години 45,854,8
21 години и 6 месеци46,755,7
22 години 47,656,6
22 години и 6 месеци48,557,5
23 години 49,458,4
23 години и 6 месеци50,359,3
24 години 51,260,2
24 години и 6 месеци52,161,1
25 години 53,062,0
25 години и 6 месеци53,962,9
26 години 54,863,8
26 години и 6 месеци55,764,7
27 години56,665,6
27 години и 6 месеци57,566,5
28 години 58,467,4
28 години и 6 месеци59,368,3
29 години60,269,2
29 години и 6 месеци61,170,1
30 години и 62,071,0
30 години и 6 месеци62,971,9
31 години63,872,8
31 години и 6 месеци64,773,7
32 години 65,674,6
32 години и 6 месеци66,575,5
33 години 67,476,4
33 години и 6 месеци68,377,3
34 години 69,278,2
34 години и 6 месеци70,179,1
35 години 71,080,0
35 години и 6 месеци71,9 
36 години 72,8 
36 години и 6 месеци73,7 
37 години 74,6 
37 години и 6 месеци75,5 
38 години 76,4 
38 години и 6 месеци77,3 
39 години 78,2 
39 години и 6 месеци79,1 
40 години 80,0 

 

  • email Email на пријател
  • print Принт верзија
  • Plain text Само текст
ПОВЕЌЕ ОД: Старосна пензија
Previous
Старосна пензија
Право на старосна пензија осигуреникот стекнува кога ќе наполни 64 години живот маж односно 62 години живот жена и најмалку 15 години пензиски стаж. ...
Next
image

ПОТВРДЕН КВАЛИТЕТОТ И ВЕРИФИЦИРАНА НАШАТА УСПЕШНА РАБОТА

Во изминатиот период, нашиот Управен одбор одржа седум седници, на кои се расправаше за повеќе актуелни прашања и беа донесени соодветни одлуки. ...
Повеќе